EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği Nedir?
Nisan 26, 2022İnsanlar, doğaları gereği enerjiyle bir aradadırlar. Kişi enerji dalgalanmaları yaşadığı süreçte duygusal anlamda problemler yaşayabilmektedir. Ayrıca bu problemler dahilinde davranışlarına sınır koymaya ve dilediği şekilde yaşamamaya başlayabilir. Bu durumda ortaya çıkan semptomlar ağırlıklı olarak duygusaldır. Enerjinin düşmesi ve tekrar yükselmesinin zor olduğu durumlarda gerekli düzenlemelerin yapılması için “Duygusal Özgürleşme Tekniği (EFT) kullanılmalıktadır. Alternatif terapi tekniklerinden biri olan EFT tekniği, vücudu çevreleyen enerji meridyenlerinin sınır noktalarına dokunmayı kapsayan akıl-beden bağlantısını desteklemeyi hedefleyen bir sistemdir.
EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği Ne İşe Yarar?
Genel hatlarıyla EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği, zihnin ve bedenin birlikte çalışarak olumsuz düşüncelerden arınma ve duygusal uyumu tekrar yakalamaya yarar. Belirli bir problem üzerinde durularak meridyenlere ulaşılmasını kolaylaştırır. Öğrenilmiş olan geri dönütler ve olumsuz duygu-düşünceler ortadan kaldırılmış olur.
EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği Hangi Durumlar İçin Kullanılır?
Hem fizsiksel hem de psikolojik sorunların yönetilmesi gereken alanlarda kullanılmaktadır. Genel olarak ;
- Kronik ve sebepsiz ağrılar
- Depresif ve kaygılı ruh hali
- Sosyal endişeli yaşam tarzı
- Kaslarda gerginlik ve eklemlerde ağrı
- Gerilim tipi baş ağrıları
- Benlik saygısında düşüş
- Uyku problemleri
- Odaklanma zorluğu
gibi durumlarda kullanıma uygundur.
EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği Nasıl Uygulanır?
EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği, kendi içinde 5 temel basamaktan oluşmaktadır.
- Problemin tanımlanması basamağında birey kendinde olan sorunu düşünüp bulmaya çalışır.
- Başlangıç şiddetinin test edilmesi basamağında birey belirleyip tanımladığı sorunun şiddetini 1-10 arasında puanlar. 10 en kötü 1 ise en iyi durumdur.
- Kurulum basamağında her dokunuş gerçekleşmeden önce hatırlatma kelimesi veya cümlesi belirlenmelidir. Bu kelime veya cümle “kabul ediyorum” şeklinde sonlandırılmalıdr.
- Sekans basamağında, birey kurulum basamağında belirlediği ifadeyi tekrar ederek belirli noktalara dokunuşlar gerçekleştirir.
- Yoğunluğun test edilmesi basamağında ise daha önce yapılan puanlamanın tekrarı gerçekleştirilir. Yoğunluk 1 seviyesine inene kadar tüm adımlar tekrar edilir.
EFT Duygusal Özgürleşme Tekniğinde kullanılan dokunuş noktaları ise şu şekildedir;
- Kol Altı
- Köprücük kemiğinin başlangıç bölgesi
- Çene-alt dudak arasındaki boşluk
- Gözün dış köşesi
- Kaşların başlangıç kısmı
- Baş üstü