Zona Hastalığı Hakkında Herşey
Ağustos 8, 2022Zona Hastalığı Nedir?
Zona adına halk arasında Gece Yanığı hastalığı da denilmektedir. Çocukken geçirilmiş olan Suçiçeği hastalığına neden olmuş olan Vericella Zoster virüsü bu zonaya neden olduğu sinir iltihabıdır.
Yaşın ilerlemesi durumunda vücudun bağışıklık sistemi zayıfladığı anda ortaya çıkmaktadır. Suçiçeği hastalığı geçirildikten sonra virüs, sinir köklerinde latent hale gelmektedir.
Zona hastalığı belirli bir yaşı yoktur fakat genellikle 50 yaş üzerinde görülmektedir. Ciltte ağrı, kaşıntı ve döküntü belirtisi verir. Zonaya neden olan Vericella Zoster virüsü, lokal olarak sinir hücrelerinden deri yüzeyine kadar ulaşır. Deriye kadar ulaşan bu virüs daha sonra döküntülere neden olur.
Zona Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Zonada ciltte döküntünün meydana geleceği yerde kaşınma, yanma, karıncalanma veya batma görülmektedir. Bu belirtiler çok şiddetli ve dayanılmaz bir ağrı ile tarif edilmektedir. Hastalıktan etkilenilen bölgede kırmızı yama biçiminde kızarıklık oluşur.
Belirtileri taşıyan kişinin 1 ile 5 gün içerisinde döküntüler oluşur ve bunlar içerisi sıvı dolu kabarcıklar şekline dönüşür. Nadir durumlarda zona hastalığı olan kişilerde döküntü meydana gelmez. Suçiçeği hastalığındaki döküntüler ile zonada oluşan döküntüler aynıdır fakat suçiçeği hastalığı tüm vücutta görünür iken zona hastalığında ki döküntüler yüz, boyun, sırt, kalça, boyun veyahut da gövde gibi belirli bir alanda görülür. Tüm vücutta bir anda görülmez, vücudun bir yarısında görülür.
Gözde de görülebilen, optik zona olarak bilinen zona hastalığı gözde ağrılı enfeksiyon iltihabına neden olarak oldukça tehlikelidir. Gözde de olabilen bu hastalık sonucunda geçici veya kalıcı görme kaybı meydana gelmektedir. Diğer belirtiler ise şu şekildedir; karın ağrısı, baş ağrısı, ateş ve titreme, mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik, mide ekşimesi ve lenf nodlarında şişmedir.
Zona Hastalığının Tedavisi
Hastalıkta kesin sonuç veren bir tedavi şekli yoktur fakat ilerlemeyi yavaşlatan biraz da olsa durduran yöntemler vardır. Hastalığa baş neden olan Varicella Zoster virüsüdür ve tedavide buna karşı etkili olan valasiklovir adında antiviral ilaç kullanılmakta.
Döküntülerin meydana gelme sırasındaki yanma, ağrı, batma gibi nedenler için ise krem, losyon, ağrı kesici haplar kullanılır. Ağızdan alınan antiviraller bu hastalığın en önemli tedavi yanını oluşturur.
Zona Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hastalık geçirilip bittiğinde tekrar atak gösterip tekrarlanmaz. Zona hastalığında iyileşme dönemi için belirli bir tedavi görülmez ise döküntülerin meydana geldiği ciltte, deride kalıcı izlere neden olunmaktadır. Bu hastalık deride yani ciltte görüldüğünden daha sonra kanser olmaya yol açmamaktadır.
Zona Aşısı Nedir?
60 yaş ve üstü bütün herkesin sağlığı adına zona aşısı yapması önerilmektedir. Aşı Vericella Zoster virüsü bulaşmamış herkeste etkilidir. Yetişkinlerin yaşı gereği bu virüsü olma ihtimalleri olduğundan bu aşı çocuklarda çok büyük öneme sahiptir. Aşıyı ne kadar çok çocuk olursa gelecekte zona hastalığı olan insan sayısı da o kadar az olur. Sağlık durumu iyi olan çocukların bir an önce suçiçeği geçirdikten sonra bu aşıyı olmaları gerekir.