Azospermi Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Nisan 18, 2022Erkek bireylerde Azospermi, sperm hücresinin yokluğu şeklinde tabir edilmektedir. Erkek nüfus sayımına göre %1 gibi düşük ve nadir görülen bir durumdur. Ancak kısırlık sorunu yaşayan erkek bireylerde azorpsermi görülme oranı %15’e kadar çıkabilmektedir. Genellikle sperm testi ile tespit edilebilen Bazı durumlarda yeterli olmayabilmektedir. Tek bir sperm testi yerine 3-4 haftalık bir arayla gerçekleştirilen 2 spem testinin aynı sonucu vermesi daha geçerli kılınabilmesi için gereklidir. Eğer test sonuçlarında hiç sperm hücresi olmadığı gözükürse rahatsızlığın teşhisi koyulur.
Azospermi Belirtileri Nelerdir?
Diğer birçok rahatszılıktan en ayırt edici özelliği, herhangi bir belirti göstermiyor olmasıdır. Hastalığın teşhisinin koyulabilmesi için belirtiler bazında değil testler bazında değerlendirilmeler yapılması gerekmektedir. Erkek bireyler bu rahatsızlığa sahip olsalar dahi menileri normal görünümde ve stabil renginde üretilmeye devam eder. Sperm testi ile teşhisin konulabilmesi için test uygulamasından 3 gün önce cinsel birliktelik ve mastürbasyon durumu gerçekleşmemelidir. 4. gün sonunda steril şekilde örnek alımı gerçekleştirilir ve test gerçekleştirilir.
Azospermi Neden Olur?
Genel olarak iki neden üzerinden çeşitlenmektedir. Bunlardan ilki tıkanıklığa bağlı azospermi iken diğeri sperm üretimindeki bozuklukluğa bağlı azospermidir.
Tıkanıklığa bağlı, bireyin testis bölgesinde sperm üretiminin gerçekleşiyor olması ancak kanallara iletim esnasındaki tıkanıklıktan kaynaklı dışarıya atılamaması durumudur.
Sperm üretimindeki boğukluğa bağlı olarak, bireyin testislerinin doğultan inmemiş olması, hormonal bazı eksiklikler, enfeksiyon çeşitleri gibi farklı nedenlerden oluşması durumudur.
Azospermi Tedavisi
Azospermi tedavisinin başlaması adına öncelikle doğru teşhisin konulabilmesi için bireyden bazı testler istenmektedir. Bunlar;
- Spermiogram Testi
- Genetik incelemeler
- Hormon Analiz ve İstatistikleri
- Testis Ultrasonu
şeklindedir. Sonrasında tıkanıklık sonucu oluşum teşhisi konulursa cerrahi müdahalelerle spermlerin dışarı çıkışı gerçekleştirilir. Diğer koşullarda ise testislerden sperm toplanması olarak tanımlanan Mikrotese işlemi uygulanır. Testisten örnek ve küçük parçalar alınarak sperm bulma işlemine ulaşılmaya çalışmaktadır. Bu aşamada işlemleri gerçekleştiren doktorların alanlarında uzmanlaşmış olmaları oldukça önemlidir. Bu işlemler oldukça önemli ve dikkat isteyen yöntemler olması nedeniyle hastanın testis bölgesine zarar verilmeden gerçekleştirilmelidir.