Adenomyozis Nedir? Belirtileri ve Nedenleri
Nisan 14, 2022Adenomyozis, kadın hastalıkları alanının ilgilendiği bir hastalık olup, rahim bölgesinin iç tabakasını kaplayan dokunun rahim duvarına doğru büyümesi olarak tanımlanmaktadır. Rahim bölgesinin iç tabakası kadınların her ay adet döngüsü başladığında kalınlaşarak döngü sonuna doğru incelmeye başlar. Yaygın görülen bu durum özellikle orta yaşta ve doğum gerçekleştirmiş kadınlarda daha sık karşılaşılır. Adenomyozis, tüm rahim bölgesine etki edebileceği gibi lokal olarak da etki gösterebilmektedir. İyi huylu bir sorun olarak görülse de ağrılı bir süreç olabilme durumu nedeniyle bireyin hayat kalitesine olumsuz etki edebilmektedir.
Adenomyozis Belirtileri Nelerdir?
Adenomyozis teşhisi konulan kadınların bir kısmında hiçbir belirti göstermezken, bu durumun hastadan hastaya farklılık gösterdiğini unutmamak gerekir. Genellikle gösterdiği belirtiler şu şekildedir;
- Ağrılı ve uzun süre devam eden adet kanamaları
- Karın ve kasık bölgesinde bsınç hissiyatı ve şişkinlik
- Kronik şekilde devam eden kasık ve pelvik ağrılar
Özellikle ağır kanamalı geçen adet dönemlerinde bu belirtilere yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler de eklenebilmektedir. Şiddetli ağrı çeken kadınlar hayat kalitelerinde de düşüş yaşayabilmektedirler.
Adenomyozis Neden Olur?
Adenomyozis neden oluşur sorusunun cevabı tek bir nedene bağlı olmamakla birlikte ağırlıklı olarak hormon kaynaklı gelişebilmektedir. Öngörülen nedenler arasında 4 farklı durum söz konusudur.
Endometrial doku büyümesi, Rahim astarı ve duvarları içerisinde yer alan kasların yayılması durumudur. Adenomyozise yol açabilmektedir.
Gelişimsel özütler, fetüs oluşumunda kaslar arasında biriken dokuları meydana getirebilir. Bu da adenomyozisi tetikleyebilir.
Doğum türevli rahim iltihabı, bir diğer bağlantıdır. Rahim bölgesindeki iç zarın iltihaplanması sonucu anormal durumlar ortaya çıkabilmektedir.
Kök hücreler de uterus kasına zarar vererek adenomyozis oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.
Adenomyozis Tedavisi
Adenomyozis tedavisi başlatılmasında en önemli faktör şikayetlerin asıl kaynağının bulunmasıdır. Bu faktörlerin belirlenmesi sonucu;
- İltihap ve enfeksiyon giderici ilaçlar
- Rahmi besleyen uterin arterin embolizasyonu (kan akışını gerçekleştiren damarların tıkanması için küçük tüplerin kullanılması)
- Hormon tedavisi
- Rahim zarının tahrip edilmesini sağlayan endometrial ablasyon
- Rahmin çıkarılması işlemi olan Histerektomi
tedavileri uygulanmaktadır. Ciddi ve ileri seviye vakalarda tek çözüm Histerektomi, yani rahim alınmasıdır.