Atkins Diyeti Nedir

Atkins Diyeti Nedir

Nisan 18, 2022 0 Yazar: admin

Diyet türleri söz konusu olduğunda oldukça geniş bir yelpaze ortaya çıkıyor. Her geçen gün varolan diyet çeşitlerine yenileri eklenmeye devam ediyor. Bu diyet türlerinden biri olan Atkins diyeti, temelinde düşük karbonhidrat tüketimini baz alır. Karbonhidratların tüketiminden uzak kalınarak istenilen kadar protein ve yağ tüketilebileceğini benimsemektedir. Özellikle son yıllarda düşük karbonhidrat alımını savunan diyetler, kilo verme üzerinde ciddi etkilerde bulunmuş, aynı zamanda hastalık nedeniyle perhiz yapan kişilerde de büyük ölçüde iyileşme gözlemlenmiştir. Dünya üzerinde birçok diyet türü gibi yaygın kitleye sahip olan Atkins diyeti, protein ve yağ alımını kısıtlamadığı için iştah kesilmesi açısından da etkili bir yöntemdir.

Atkins Diyeti Nasıl Yapılır?

Atkins diyeti, diğer birçok diyet türüne göre bazı farklılıklar içermektedir. Bunlardan en önemlisi 4 evreden oluşuyor olmasıdır.

  1. Aşama: İndüksiyon Dönemi: Atkins diyetinin ilk aşaması olan indüksiyon, 2 haftalık bir süreç boyunca her gün 20 gr karbonhidrat alımının üstüne çıkılmaması gerektiği konusunda sınır koyar. Düşük karbonhidrat oranına sahip besinlerle protein ve yağ değeri yüksek besinlerin tüketilmesine işaret eder. Bu sayede kilo kaybı başlamış olur.
  2. Aşama: Dengeleme Dönemi: 2 haftalık indiksüyon dönemi sonrası diyet listesine daha fazla kuruyemiş ve düşük karbonhidrat oranına sahip besinler eklenebilmektedir.
  3. Aşama: Ayarlama Dönemi: Hedeflenen kilo oranına doğru yaklaşıldığında kilo kaybetmenin yavaşlamaya başlayacağı döneme kadar karbonhidrat eklemesi uygulanır.
  4. Aşama: Bakım Dönemi: Vücudun kilo alımını durdurarak kilo almadan tolerans gösterebileceği derecede karbonhidrat alımı sağlanır.

Tüm bu evreler, her ne kadar uygulanılmaya çalışılsa da bazen bu denli keskin uygulama yapılmayabilmektedir.

Atkins Diyetinde Hangi Yiyecek ve İçecekler Tüketilir?

  • Et kategorisinde yer alabilecek besinler; Kuzu, tavuk pastırma vb.
  • Deniz ürünleri kategorisinde yer alabilecek besinler; Alabalık, sardalya, somon
  • Sebze kategorisinde yer alabilecek besinler; ıspanak, kuşkonmaz, lahana vb.
  • Süt ürünleri kategorisinde yer alabilecek besinler; peynir, tereyağı, yoğurt
  • Yağ kategorisinde ürünler; hindistan cevizi yağı, avokado, fındık yağı
  • İçecek kategorilerinde yer alabilecek ürünler ise; Su, şekersiz kahve çeşitleri ve yeşil çay.