Agresif Periodontisis Nedir?
Nisan 14, 2022Periodontisis halk arasında diş eti iltihabı olarak bilinen diş hastalıkları alanında tıbbi bir terimdir. Diş etleri ve diş bölgesinin etrafında yer alan kemik dokusunun yoğun şekilde iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. Periodontal bakterilerin neden olduğu bu hastalık, insan vücudunda ağız yoluyla alınan bakterileri de tetiklediği için yaygın görünen bir durum olmasını kaçınılmaz kılar. Normal şartlarda ağız bölgesinde yer alan yüzlerce bakteri adapte olarak yaşamını sürdürürken sayılarının düzensiz şekilde artması periodontisis ihtimalini ortaya çıkartmaktadır. Agresif periodontisis, periodontisisin yaygın görülen türlerinden biridir. Tüm dişleri ve dişetlerini etkieleyebilen, aynı zamanda kemik kayıplarına kadar ilerleyebilen bir durumdur. Özellikle ergenlik döneminde gençlerin azı ve kesi dişlerinin yer aldığı bölgelerde görülme olasılığı artmaktadır.
Agresif Periodontisis Neden Olur?
Çoğu diş hastalığının meydana gelmesinde etkili olan kötü ağız hijyeni, agresif periodontisisi de tetiklemektedir. Bu duruma bağlı olarak plak birikimi, diş taşı gibi durumlar da görülebilmektedir. Tütün ürünleri kullanımının da agresif perodontisisi arttırıcı etki olarak görülmektedir. Bunun yanı sırasında genetik olarak da birey periodontisis türlerine yatkın olabilmektedir. Bireyin ağız bölgesindeki bakterilerin agresif yönde ilerlemesi, genetik bir durum olarak küçük yaştan itibaren periodontisis olarak kendini belli edebilmektedir.
Agresif Periodontisis Belirtileri Nelerdir?
Agresif periodontisisin yaygın belirtileri şu şekildedir;
- Diş eti bölgesinde kanamalar
- Diş etlerinde kırmızı-mor-mavi döngüsünde renk değişimleri
- Diş etinde büyüme komplikasyonları
- Diş etlerinde çekilme hissi
- Abse ve enfeksiyon oluşumu
- Ağızda artan hassasiyet ve kötü koku
Agresif Periodontisis Tedavisi
Agresif periodontisis tedavisi gelişen ilaç ve tıp sektörü sürecinde belirli bir süre diş çekimi ile gerçekleştirilirken günümüzde diş köklerinde temizleme işlemi ve antibiyotik kullanımı sayesinde daha acısız ve pratik şekilde sonlandırılmaktadır. Öncelikli olarak diş eti yüzeyinde ve derinlerinde iltihaplanmış bölgelerde temizleme işlemi uygulanır. Bu işlem sonucunda önce kanamaların azaltılması hedeflenir. Sonrasında renk değişimleri standart kriterlere geri döner. Erken teşhis ve tedavi gerçekleşmediği takdirde kısa bir sürede kemik dokusunun kaybedilmesi gibi komplikasyonlar görülür. Kemik kaybının beraberinde dişlerin olması gereken konumdan hareket etmesi ve sallanması gibi varyasyonlar meydana gelebilmektedir.