Flexitarian Diyet Nedir?
Nisan 30, 2022Özellikle son dönemde dünya üzerinde popülerleşmeye başlayan Flexitarian diyet, vejeteryan diyet olarak da tanımlanabilmektedir. Diyet kavramı söz konusu olduğunda katı sınırlandırmalar akla gelse de Flexitarian diyet türü esnek bir beslenme şeklidir. Diyet listesinde bazı besinlerin yer almaması yerine daha az yer alması söz konusudur. Esnek bir beslenme programı olması nedeniyle diyetten ziyade çoğunlukla yaşam tarzı olarak benimsenmektedir. Bu programın kapsamında en temel unsur sebze tüketiminin fazla et tüketiminin az olmasıdır.
Flexitarian Diyet Nasıl Uygulanır?
Flexitarian diyetini farklı kılan özellik kesin sınırlar ve katı kurallara yer vermemesidir. Uygulayacak kişiler bitkisel gıdalar üzerinden beslenmeyi tercih ederken et ürünlerine sınır koyma durumuna ihtiyaç duymazlar. Tüketilen ürünlerden ziyade miktarları daha büyük öneme sahiptir. Flexitarian diyetin prensipleri ise şu şekildedir;
- Diyetin ilk başlanma evresinde bir haftalık sürede beş gün et tüketimine yer verilirken geriye kalan iki gün bitkisel besinlerden oluşur.
- İlerleyen haftalarda et ve bitkisel gıda tüketimi tam tersi şekil alır. Üç-dört gün kadar sebze ağırlıklı beslenme gerçekleşirken kalan sürede az miktarda et tüketimine yer verilir.
- Diyetin son dönemlerine yaklaşılırken bu süre paylaşımı haftada iki gün olabildiğince az miktarda et tüketimi düzeni sağlanır.
- Son prensip ise et tüketiminin gerçekleşeceği günler konusunda bir ardışıklık durumunun söz konusu olmasına dair zorunluluğun olmamasıdır. Kişiler diyet listelerinde gün ayarlamalarını isteklerine göre gerçekleştirebilirler.
Hangi Besinlere Dikkat Edilmelidir?
Flexitarian diyette her ne kadar esnek bir beslenme tarzı benimseniyor olsa da her diyette olduğu gibi bazı besinlerden kaçınmakta fayda vardır. Hem bitkisel hem de et türevi gıdaların aynı listede yer alıyır olması nedeniyle bazı gıdaları diyet listesinde ve genel beslenme alışkanlığında yoğun olacak ekilde tüketilmemelidir. Bu gıda türleri;
- Yoğun şeker içeren tatlılar
- İşlenmiş paket ürünleri
- Bol baharat ve yağ içeren atıştımalık ürünler
- Donmuş ve dondurulmuş ürünler
- Asit ve gaz içeren içecekler
- Hamurişi çeşitleri
şeklindedir. Bu tarz ürünler kilo kaybından ziyade artışına neden olabileceği için olabildiğinde kısıtlanmasına özen gösterilmelidir.
Diğer sağlıklı beslenme yazılarını inceleyin.